Gemakkelijk en snel spaarrekeningen vergelijken
Zoek je een spaarrekening bij een Nederlandse bank, of liever bij een Europese bank? Of wil je geld voor langere tijd vastzetten in een deposito? Wij vergelijken tientallen aanbieders voor je, gratis. Zo vind jij supersnel het financiële product dat het best bij je past.
Vergelijk spaarrekeningen
Wij vergelijken 30+ spaarbanken met een hoge spaarrente voor u:
Vind de beste spaarrekening in 3 eenvoudige stappen
Stap 1: Kies het type spaarrekening
Selecteer het soort spaarrekening dat het beste bij uw behoeften past, zoals vrij sparen, zakelijk sparen, deposito sparen of jeugdsparen.
Stap 2. Vergelijk spaarrekeningen
Bekijk en vergelijk spaarrekeningen op basis van rentetarieven en voorwaarden om de beste optie voor uw situatie te vinden.
Stap 3: Open uw spaarrekening
Zodra u de ideale spaarrekening heeft gevonden, kunt u eenvoudig doorklikken naar de website van de aanbieder om uw rekening te openen.
Anna, 52 jaar
Ondernemer
Probeer nu om een spaarrekening te vinden
Ervaar zelf hoe eenvoudig het is om de beste spaarrekening te vinden
Artikelen
Welke verschillende soorten spaarrekeningen zijn er?
Voordat u gaat sparen, is het belangrijk om te weten welke type spaarrekeningen mogelijk zijn.
U kunt met vrij sparen iedere dag onbeperkt geld storten en opnemen.
Dit type spaarrekening is handig als u over een spaarbuffer wilt kunnen beschikken.
Een kinderspaarrekeningen is bedoeld voor uw (klein)kinderen. De rekening staat tot 18 jaar op de naam van de (groot)ouder. Kinderen kunt u hiermee leren om geld te sparen. Of u kunt sparen voor een studie.
Als u spaart in een deposito, zet u het geld weg voor een vaste periode tegen een hoge rente.
Ue kunt tijdens de looptijd geen geld opnemen. Deze vorm van sparen is alleen geschikt als u geld voor langere tijd kunt missen.
Bedrijven en andere organisaties kunnen sparen via een zakelijke spaarrekening. Het saldo van de zakelijke spaarrekening is direct opvraagbaar, waardoor het geschikt is voor tijdelijke kasoverschotten.
Veelgestelde vragen
Vind het antwoord op elke interessante vraag
Idealiter, heeft u een spaarbuffer van ongeveer vijf keer uw maandinkomen, als richtlijn. Als u 6.000 euro per maand verdiend, is dit dus 30.000 euro.
De grootte van de buffer hangt voor een groot deel af van uw persoonlijke omstandigheden, zoals uw gezinsituatie en leeftijd. Het Nibud biedt een handige tool om de ideale buffer voor u uit te rekenen.
Het is overigens niet per se slim om veel meer te sparen dan de geadviseerde buffer. Als u meer dan 50.000 euro spaart, kunt u wellicht overwegen om een deel te gaan beleggen.
Het is niet altijd verstandig om te sparen. Stel, u hebt een persoonlijke lening. De rente op deze leningen is bijna altijd hoger dan de spaarrente. U kunt dan beter eerst de lening aflossen, voordat u gaat sparen. Dit levert u per saldo meer op.
Als u een hypotheek hebt, is het soms verstandig om de hypotheek af te lossen in plaats van te sparen. In veel gevallen is aflossen op uw hypotheek overigens niet gewenst of onverstandig. U kunt dit het beste navragen bij een hypotheekadviseur, omdat dit sterk afhankelijk is van uw persoonlijke situatie.
Als u een specifiek spaardoel hebt, dan is het verstandig om hier een aparte spaarrekening voor te openen.
Bij sommige spaarrekeningen kunt u aparte spaarpotjes instellen, die kunt u dan koppelen aan uw verschillende spaardoelen.
Hoe specifieker uw spaardoel, des te beter. U krijgt meer motivatie om te sparen als u het spaardoel kunt visualiseren. Stel u het beeld voor van de nieuwe auto die u over een jaar wilt kopen. Of de dakkapel bij de geplande woningrenovatie.
Het saldo tot 100.000 euro valt onder het depositogarantiestelsel. Het bedrag dat u boven dit bedrag op de rekening heeft staan bent u in het ergste geval kwijt. Het is verstandig om nooit meer dan 100.000 euro op de rekening te laten staan.
Dit geldt voor alle banken die onder Europese depositogarantiestelsel vallen.
De bescherming bij fiscale partners geldt voor 100.000 euro per rekeninghouder. Dit betekent dat u dus voor 200.000 euro beschermd bent. De rekening dient dan wel op twee namen te staan.
Stel de ene partner heeft een tegoed van 150.000 euro, en de andere 50.000 euro. In dat geval ben je het saldo boven de 100.000 euro van de eerste partner kwijt. Je kunt dus geen garantie onderling uitruilen. De garantie is persoonlijk.
Rekeningen die buiten uw gezamenlijk huishouden vallen, zijn beschermd tot 100.000 euro. Dit geldt standaard bij een huwelijk onder koude uitsluiting of bij samenwoners.
De bescherming geldt per persoon per bank. Het heeft dus geen zin om meerdere spaarrekeningen bij dezelfde bank te openen om de garantie te verhogen.
Welke banken horen bij elkaar:
Volksbank (ASN, Regiobank, SNS)
ABN AMRO (MoneYou, ICS Cards)
De garantie geldt enkel voor uw tegoeden. Uw schulden bij dezelfde bank kunt u niet verrekenen.
Heeft u een lening van 50.000 bij de Rabobank, en een tegoed van 150.000 euro? Dan blijft de schuld van 50.000 euro staan, en uw tegoed wordt verlaagd tot 100.000 euro.
De garantie geldt voor alle rekeningen, ook voor betaalrekeningen en bankspaarproducten, en ook aan een hypotheek gekoppelde bankspaarproducten.
U kunt in enkele stappen online een rekening openen. Vaak lukt het om in minder dan 10 minuten een rekening te openen.
U moet eerst bepalen welke betaalrekening u wilt koppelen aan de spaarrekening. En u dient de bankgegevens bij u te hebben als u de spaarrekening wilt gaan openen.
Zodra de aanvraag is ingediend krijgt u binnen na 2-3 werkdagen een nieuw IBAN. Dit is het bankrekeningnummer van uw nieuwe spaarrekening. U kunt dan geld overmaken vanaf uw gekoppelde rekening naar uw nieuwe rekeningnummer.
Door te sparen kun je toekomstige uitgaven opvangen. Dat geldt voor iedereen, of je nu een citytrip hebt gepland of over drie jaar een nieuwe auto wilt kopen. De rente zorgt er in principe voor dat je meer overhoudt dan wat je inlegt. Maar kijk ook naar de inflatie. Als deze hoger is dan de rente, wordt je spaargeld juist minder waard. Een online spaarrekening is tegenwoordig heel makkelijk te openen, het is zo gepiept. Je moet je gegevens invullen en je vervolgens wettelijk identificeren. Daarna geef je een tegenrekening op. Meestal is dat je gewone bankrekening. Zodra je geld overmaakt naar de spaarrekening wordt deze geactiveerd en kun je beginnen met sparen.